Tradycyjne pączki

Pączek to bez wątpienia najpopularniejszy
wyrób cukierniczy.

Za sprawą Mikołaja Reja wiemy, że  znany był Polakom już w XVI wieku.
W ciągu tych stuleci przechodził liczne metamorfozy.

tradycyjny pączek

tradycyjny pączek

W naszej pracowni pączki robimy zgodnie z przedwojenna recepturą
i  przede wszystkim zgodnie
z  tradycyjnym sposobem wytwarzania  ich.

______A  robimy  to  tak______

  Ciasto drożdżowe o luźnej konsystencji tresujemy, czyli dzielimy na kawałki.
  Następnie szprycujemy, to znaczy nakładamy na nie marmoladę wieloowocową.
  Po tych wstępnych czynnościach wprawnymi rękami cukiernika
zawijamy nadzienie w ciasto tak, aby brzegi były dokładnie i mocno zaciśnięte.
 Uformowane pączki garujemy, innymi słowy poddajemy procesowi fermentacji.
  W odpowiednim momencie rozrostu wkładamy do nagrzanego smalcu i smażymy.
  Na zakończenie, jeszcze gorące, glazurujemy, inaczej ujmując zanurzamy w lukrze.

____________________________________

W ten sposób zrobione pączki mają wyśmienity smak.

pączek z marmoladą

pączek z marmoladą

Nie można go porównać ze smakiem pączków
ani produkowanych mechanicznie -z gotowych mieszanek ” ulepszonych” polepszaczami,
ani smażonych we fryturach – syntetycznych tłuszczach roślinnych,
ani pączków nadziewanych dopiero po usmażeniu.

Zapraszam do naszej cukierni po tradycyjne pączki nadziewane marmoladą
i mini pączusie – ulubione mojego zięcia.

małe pączki

małe pączki

Ten wpis został opublikowany w kategorii CODZIENNIE i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tradycyjne pączki

  1. Pingback: Tłusty czwartek | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *