Tort węgierski

Kuchnia węgierska kojarzy mi się z leczo, zupą gulaszową przyprawioną dużą ilością czerwonej papryki  i bardzo słodkimi deserami.
Wizytówką cukiernictwa węgierskiego jest tort Dobosa: cienkie warstwy ciasta biszkoptowego przełożone kremem kawowo-czekoladowym i zalane karmelem.
Jest on suchy i słodki. Z mojego wieloletniego doświadczenia wiem, że Polacy wolą torty bardziej wilgotne i umiarkowanie słodkie.

Taki właśnie jest nasz TORT WĘGIERSKI:

tort węgierski

tort węgierski

– naponczowane warstwy biszkoptu,
– przełożone kremem czekoladowym
– i kandyzowanymi wiśniami nasączonymi   rumem;
– całość oblana czekoladą
– i obsypana orzeszkami.

Naprawdę jest dobry.

 

Ciekawi mnie, czy ktoś z Państwa wie, dlaczego czekoladowy tort z wiśniami nazywamy WĘGIERSKIM?

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii kremowe, rodzaje, TORTY i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Tort węgierski

  1. Pingback: Tort dla firmy Danone | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

  2. Pingback: Kremy | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

  3. Pingback: Przetwory | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *