Przetwory

Tradycyjny sposób robienia przetworów owocowych
jest pracochłonny.

spiżarnia

jak za dawnych lat

My nie żałujemy na to czasu. Robimy je tak,
jak robiły nasze prababki –
UTRWALAMY  TYLKO  CUKREM.

W maju kandyzujemy anżelikę (arcydzięgiel litwor, dzięgiel litwor).
Smażymy w cukrze łodygi tej rośliny, aby później użyć je do ubierania tortów.
Skośnie przycięte imitują listki kremowych róż i kwiatów.
Lipiec to czas na robienie wiśni w syropie. Proces gotowania ich trwa kilka dni.
Dopiero po osiągnięciu 65- procentowej zawartości cukru, wędrują do słojów. Wykorzystamy je do produkcji tortów węgierskich.
Kolejne do utrwalania cukrem są gruszki, śliwki i kabaczki. Będą stanowić bazę
do wypieku strucli owocowych.
We wrześniu orszak przetworów zamyka bardzo dojrzała węgierka. Robimy specjalne powidła śliwkowe do bożonarodzeniowego piernika staropolskiego.

Jeszcze do niedawna sami prażyliśmy jabłka do szarlotek. Obecnie
kupujemy je od rzemieślnika wyspecjalizowanego w ich przetwórstwie.

Rokrocznie zapełniamy naszą cukierniczą spiżarnię. Dzięki  temu, że sami przetwarzamy owoce, unikamy chemicznych konserwantów w ciastach i zapewniamy im niepowtarzalny smak.

Ten wpis został opublikowany w kategorii O NAS i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Przetwory

  1. Pingback: Tort węgierski | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

  2. Pingback: Piernik staropolski | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

  3. Pingback: Biszkopt z owocami | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *