Przepiśnik i kruche ciasto z rabarbarem.

Lubię stare sprzęty, stare domy,
lubię słuchać opowieści o tym, jak kiedyś żyło się, co jadało.
Niedawno dostałam przepiśnik należący do stryjecznej prababki mojego kuzyna.
Z wielką przyjemnością wertuję go.
Są tam porady jak odświeżyć słomkowy kapelusz, z czego zrobić kit do okien,
ale przede wszystkim jest w nim mnóstwo przepisów kulinarnych.

kartkazprzepisnika

przepis na ciastka ze słoniną

Przeglądam ciasta i cóż widzę?
Identyczny z naszym przepis na kruchy placek z owocami.
Voila!

Funt pięknej mąki wysiać na stolnicę,
posypać pół funtem czysto wychłodzonego w wodzie, podrobionego na kawałki masła, wbić 6 żółtek, wsypać 6 łutów cukru, rozetrzeć razem, dodać pół kwaterki surowej śmietanki i zagnieść prędko ciasto rękami, inaczej straciłoby ciągliwość i kruszyło się pod wałkiem.
Wyrobione ciasto zostawić w chłodnem miejscu.
Po godzinie rozwałkować, dać na blachę wysypaną mąką. Przed daniem w piec nałożyć rozpołowione śliwki, albo wiśnie, albo przyrządzić z innemi owocami. Każdy owoc trzeba dobrze cukrem miałkiem przesypać i wsunąć w umiarkowany piec na godzinkę.

blogzrabarbarem2016

kruchy placek z rabarbarem, bezą i kruszonką

Aby złagodzić kwaśny smak rabarbaru my pokryliśmy ten placek bezą i kruszonką.
Zapraszamy do cukierni
po kruchy placek z rabarbarem według bardzo starej receptury.

Ten wpis został opublikowany w kategorii SEZONOWO, wiosna i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Przepiśnik i kruche ciasto z rabarbarem.

  1. Pingback: Kruchy placek z rabarbarem | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *