Piernik staropolski

Piernik staropolski robimy według XIX-wiecznego przepisu
Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Jest to miodowy piernik, który przed wypiekiem około trzech tygodni dojrzewa w chłodni. Po odpieczeniu przekładamy go specjalnymi powidłami śliwkowymi,
wykańczamy czekoladą i dekorujemy masą cukrową.

piernik

piernik staropolski

Robimy go tylko przed Świętami Bożego Narodzenia.
Ma wyjątkowy smak i podobno im starszy tym lepszy.
Zapraszam do cukierni.
Pierwsza porcja piernika staropolskiego jest już w sprzedaży.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, ŚWIĘTA i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Piernik staropolski

  1. Pingback: Przetwory | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *