PAVLOVA

Popularność ciastek bezowych skłoniła nas do poszerzenia oferty o torcik Pavlovej.
Cóż to takiego?
Jest to deser sporządzony z delikatnej bezybitej śmietany, świeżych truskawek i kiwi.

Beza Pavlovej
Ciekawa jest historia powstania tego specjału.
Zrobiono go dla słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej.
Było to w roku 1926, a może w 1929,
z całą pewnością w czasie jej tournee po Australii i Oceanii.

AnnaLaFilleCMPSDhttp://www.russianballethistory.com/annapavlovathelegend.htm

Historycy spierają się
czy smakołyk ten stworzył cukiernik z Nowej Zelandii czy australijski kucharz z Perth,
ale jedno jest pewne – deser miał oddać słodycz baleriny,
lekkość jej tańca i odwzorować tutu – spódnicę baletnicy.
Dokładnie taki jest.
Naszą recepturę wzorujemy na nowozelandzkim przepisie.
Zapraszam na słodką i delikatną mini Pavlovą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii CODZIENNIE i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „PAVLOVA

  1. Klientka_1986 pisze:

    PRZEPYSZNA!! 🙂

  2. Pavlova pisze:

    Ile kosztuje u Was taki tort? Chętnie bym kupiła dla mojego chłopaka, tylko nie wiem na jaką kwotę się przygotować 🙂

    • wzosicz pisze:

      W naszej cukierni Pavlova jest nieduża (średnica ok.8 cm)
      Kosztuje 3,50 zł/szt.
      Większych nie robimy 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *