Mazurek

Mazurek jest największą indywidualnością
wśród ciast wielkanocnych.

Pieczemy go raz w roku.

mazurek

mazurek pistacjowy

Hej Mazurek wielkanocny
Ma przeróżne zwrotki,
Lecz sens zawsze ich jednaki
Słodki, słodki, słodki.

Z marcepanu, czekolady,
Masy lub szarlotki
Jest mazurek ten przedziwny
Słodki, słodki, słodki.

(Zygmunt Gloger)

 

Słodkie mazurki z Żelaznej są okrągłe i prostokątne, duże i małe.
Wszystkie składają się z kilku warstw.

mazurek

mazurek w przekroju

Na spodzie znajduje się biszkopt roladowy upieczony z bakaliami,
następna warstwa to dżem wiśniowy,
dalej ciasto kruche,
kolejna warstwa to krem orzechowy,
a na wierzchu kajmak lub lukier – migdałowy, czekoladowy, cytrynowy, pistacjowy –
nadający mazurkowi charakterystyczny smak i nazwę.

mazurek

mazurek czekoladowy

Każdy mazurek opasany jest koronką z ciasta makaronikowego
i ozdobiony dekoracją z masy cukrowej, czekolady i lukru królewskiego.

mazurek

mazurek kajmakowy

Słodka pychota.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii ŚWIĘTA, Wielkanoc i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Mazurek

  1. Pingback: W oczekiwaniu na Wielkanoc | CUKIERNIA w WARSZAWIE na ŻELAZNEJ 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *