Kruchy placek z rabarbarem

Rabarbar niezmiennie kojarzę z późną wiosną,
babcinym kompotem
i  ciastem z dużą ilością kruszonki.

ciasto-rabarbarowe

Czerwonawe ogonki liściowe rabarbaru są źródłem
witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny – polifenolu,
który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych.
Twierdzą co więcej, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

Gorąco polecam Państwu rabarbar pieczony na kruchym cieście,
robiony w naszej cukierni zgodnie z babciną recepturą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii SEZONOWO, wiosna i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *