Chleb żytni na zakwasie.

Nasz chleb na zakwasie to najpyszniejszy chlebuś,
który zjadam do ostatniej kromki.
Początkowo wypiekaliśmy go dla rodziny i przyjaciół,
ale niezliczone pochwały pod  jego adresem dodały nam odwagi do podzielenia się nim z Państwem.

chleb na zakwasie

Jak go robimy?
Szykujemy zakwas czyli fermentujemy mąkę.
Do zrobienia zakwasu potrzebna jest woda, mąka i 5 dni.
Potem z bąbelkującego i pachnącego zakwasu, mąki i wody robimy zaczyn.
Czekamy 20-24 godziny i możemy zabrać się za zrobienie ciasta chlebowego.
Ciasto zrobione z wyrośniętego zaczynu, mąki, wody rośnie jeszcze 1-2 godzin i do pieca.
Pieczemy około 1 godziny i właściwie…
JUŻ 😀 jest  gotowy nasz chleb bez drożdży, przyspieszaczy i polepszaczy.

chleb żytni na zakwasie

Obecnie mamy w sprzedaży
chleb żytni razowy z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami dyni i słonecznika

chleb żytni

chleb pszenno – żytni biały  z czarnuszką lub bez dodatków.

ZAPRASZAMY !

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii CODZIENNIE i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *