Biszkopt z owocami

Wiadomo, że przełom lata i jesieni to czas na plony z naszych sadów.
Jest już zatrzęsienie śliwek, gruszek i jabłek.
Robimy z nich przetwory, suszymy je, mrozimy,
objadamy się nimi wprost z drzewa
lub delektujemy się w bardziej osobliwy sposób.
Mnie najbardziej smakują
owoce późnego lata w cieście biszkoptowym.

owocowe ciasto biszkoptowe

W naszej cukierni jest biszkopt pieczony z rodzimymi owocami.
Pojawił się także kruchy placek ze śliwkami,
a niebawem będzie ciasto dyniowe.
Wszystko to – na zdrowie,
bo jak głosi ojciec Jan Grande z zakonu bonifratrów, twórca „Przepisów na zdrowe życie”,
do jedzenia najzdrowsze jest to, co rodzi ziemia na której żyjemy.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii jesień, SEZONOWO i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *